СИГУРАН КЛИК

Сви смо ми  посетиоци интернета, и ако добро не заштитимо своју приватност она може бити изложена интернет злоупотреби.  Када ти неко непознат шаље поруке на интернету које те узнемиравају, игнориши те поруке и пријави их родитељима.

"деца су украс света..."

Како се времена мењају тако и активности младих у слободном времену. Некада украсни вез, ткање, игра ластиша, жмурке у данашњем времену замениле су неке друге активности углавном електронског типа. Брз темпо живота захтева и брзе одлуке. Данашње елктронске игрице, друштвене мреже и слични садржаји савакако имају великог значаја у људској комуникацији, али исто тако и велике недостатке. У  радовима ученика има један на ову тему!!!

Услед дуготрајног седења, могући су негативни утицаји на вид због оптерећења и напрезања очију, а због опште телесне неактивности долази до слабљења тонуса мишића, смањене кондиције, кривљење кичме. 

Додуше, исте последице могуће су и услед дуготрајног гледања ТВ-а. Даље, мања потрошња калорија доводи до гојазности, слабе кондиције, опадања интересовања за спортске активности. 

С обзиром да деца нису формиране личности, насилни садржаји заиста могу подстаћи њихову агресивност јер деца не могу да процене ефекте свог понашања. Гледајући своје родитеље, окружење, вршњаке – она се уче одређеном понашању. Када су у великој мери “филована” понашањем ликова из компјутерских игара, и ова понашања преносе на лични план, копирају, прихватају као сопствена. 
За дете предшколског и основношколског узраста веома је битно да стекне основе вербалног изражавања које ће касније даље надограђивати. С обзиром да једна игра врло често “вуче” у следећу, убрзо деца постају прави стручњаци у компјутерским терминима, али невешти у обичној, свакодневној комуникацији. Захваљујући рачунарима, вербална комуникација се све више запоставља и слаби. 

slika1

Са друге стране, старија деца се могу упецати у “он-лине” комуникацију и игре. Будите максимално укључени и опрезни. Ове заједнице играча лако могу развити осећај припадности код детета. Неке игре траже формирање група или кланова тј. посебних тимова који се боре као екипа против других кланова.

САВЕТИ

– Не постављај своју приватност на интернет,

– Користити јаке и сигурне лозинке,

– Не прихватај чудне захтеве и понуде од непознатих особа,

– Не улази на сумњиве сајтове,

– Не постављај своје личне снимке и слике на интернет,

– Не прихватај понуде од људи које не познајеш,

– Путем web камере комуницирај само са особама које познајеш,

– Не прихватај непознате људе за ” интернет ппријатеље”,

– Инсталирај  anti-virus програм…

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: