PHISING

ШТА ЈЕ ТО PHISHING
Појам phishing подразумева криминалну активност којом злонамерни појединац покушава доћи до осетљивих и приватних корисничких информација. Те информације могу бити, на пример, ваше лозинке, корисничка имена, детаљи о вашим кредитним картицама – као и читав низ различитих других информација. Злонамерни корисници користе читав низ различитих начина и техника како би дошли до ваших информација и идентитета – најчешће користе лажне wеб странице које својим изгледом подсећају на праве и поуздане wеб сајтове како би ви, мислећи да се налазите на исправној и поузданој wеб страници, уписали своје личне податке и информације до којих би онда злонамерни корисник лако могао доћи.


КАРАКТЕРИСТИКЕ PHISING- a
Већина метода се темељи на покушају да се линкови унутар електронских порука прикажу као да припадају правим, коректним фирмама.
Често ће phisher-и користити и измењене wеб адресе (url-ове) како би вас навели да кликнете на њих и у уверењу да одлазите на ваљану страницу, одете на пхисхинг страницу.
На пример, wеб адреса компаније ПТТ гласи http://www.ptt.rs а у покушају да вас обмане, phisher-и ће можда користити странице чије ће адресе гласити http://www.pptt.rs или слично


КАКО ГА ПРЕПОЗНАТИ
Verify your account. (провери свој налог.) If you don’t respond within 48 hours, your account will be closed. (Уколико не одговорите за 48х ваш рачун ће бити блокиран.) Dear Valued Customer (Драги цењени корисниче.)

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: