Пословна инф. – 4 год

ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА

plan

baze

База података представља колекцију међусобно повезаних података који су организовани у табеле и друге структуре података, а користе за једну или више апликација.
Основна намена базе података је да буде складиште за податке.
Подаци могу бити различитог типа, текстуални, нумерички, слике, аудио и видео записи и сл.
Основни елементи база података су: ентитет, атрибут, кључ, поље, слог и релација.
Ентитет је свака реална чињеница, догађај или појава, без обзира на своју суштину (на пример састанак, машинска операција и сл.).
Атрибути представљају ентитет, односно описују његове особине (на пример за ентитет „машина“атрибути су произвођач, година производње, снага, …).
Кључ је један од атрибута који је јединствен и служи за уређивање и претраживање података. Називасе примарним кључем и најчешће је то шифра, односно идентификациони број одговарајућег ентитета.
Поље је основна јединица базе података, садржи један податак и карактерише се типом (текстуални, нумерички, датумски…).
Слог или запис је група поља, односно скуп података о једном ентитету за одговарајуће атрибуте.
Релација је веза између два ентитета у циљу повезивања одређених група података ради лакшегкоришћења тих података. Повезивање је могуће само ако ентитети садрже заједничке, кључне аттрибуте којима се врши повезивање.
ОСНОВНИ МОДУЛИ ЗА РАД СА БАЗАМА ПОДАТАКА У ACCESS-У 2007
ОБРАСЦИ или ФОРМЕ (Forms) служе за унос нових података, као и прегледање и измене постојећих података. Посебан вид образаца су командне табле (Switchboard), специфични обрасци прилагођени кориснику за што једноставније управљање базом података.
УПИТИ (Queriess) су програмска средства за претраживање базе, издвајање (селекцију) података на основу задатих критеријума, обрада података и извођење других операција над подацима.
Основна улога упита је припремање података за извештаје, али исто тако, упитима се врши избор образаца који ће се појављивати на екрану, а такође се користе и у процедурама за промену, брисање или додавање нових записа у табелама.
ИЗВЕШТАЈИ (Reports) су крајњи циљ рада на базама података, јер омогућавају кориснику да користи потребне информације из базе. Извјештаји се креирају за приказивање у штампаној форми, а јављају се, најчешће, као уређене листе или табеле са подацима, рачуни за извршене услуге и сл. Посебна пажња се мора посветити дизајнирању извештаја.
СТРАНИЦЕ (Pages) су објекти Access ДБ који омогућавају кориснику да комуницира и управља базама података посредством Интранета (локалне – регионалне рачунарске мреже своје компаније), односно Интернета (глобалне рачунарске мреже).
Странице за приступ подацима се смештају на диску као одвојене датотеке, изван датотеке у којој је припадна Access база података. У оквиру базе се обично изводе пречице за приступ страницама
У оквиру страница су обрасци и извештаји направљени као HTML документи који су непосредно на располагању WEB читачима
МАКРОИ (Маcros) обезбеђују аутоматско извршавање послова (акција) који се често понављају. Макрои се праве као једноставни програми у виду записа низа команди које се, активирањем макроа, извршавају по редоследу како су записане.
МОДУЛИ (Мodules), као и макрои, омогућавају аутоматизацију и прилагођавање Аccess-а кориснику. Међутим, за разлику од макроа, модули омогућавају прецизнију контролу над предузетим акцијама, али захтевају познавање програмирања у Visual Basic-у.

 Priprema za kontrolni

Пример за нормализацију табела Primer za normalizaciju

Пример за израду табела Primer zadatka i baza  Baza studenti 

УПИТИ

Преузми базу  УПИС

БАЗА ПОДАТАКА БАНКЕ 

задаци за базу БАНКЕ

Укрштени упити – Преузми базу

База  ДОБАВЉАЧИ  

БАЗА ОБУКА ЗА ТЕСТ

Пример за израду форми и извештаја упис

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: