Пословна информатика-2год

ПРЕДСТАВЉАЊЕ СЛИКЕ У РАЧУНАРУ

Слика се може унети у рачунар на више начина:
Преношењем слике из дигиталног фото апарата
Скенирањем
Креирањем у неком од програма за обраду слика
Површина слике је подељена линијама по хоризонтали и вертикали у мрежу квадратића – пиксела. Меморија коју заузима слика зависи од броја пиксела и броја боја које су на располагању. Број пиксела представља резолуцију и квалитет слике је бољи што је резолуција већа. Резолуција се изражава бројем тачака по инчу.
Сваки пиксел се у меморији чува посебно и придружује му се један, 2, 3 или 4 бајта, у зависности од тога са колико се боја ради.
Ако је пикселу придружен:
1 бајт → 28 = 256 боја
2 бајт → 216 = 65.536 боја
3 бајт → 224 = 16,7 милиона боја
4 бајт → 232 = 4,3 милијарде боја (труе цолор)
Меморија коју заузима слика = број пиксела x број бајтова по пикселу
ФОРМАТИ ЗА ЧУВАЊЕ СЛИКА
Постоје различите технике чувања слика у рачунару код којих се одређеним системом штеди меморија потребна за чување слике:
Компресија редуковањем података
Компресија без губитка података
Компресија са губитком података
Формати:
BMP– Сваки пиксел се чува посебно са одговарајућим бројем бајтова. Нема компресије, нема губитка података
GIF (Graphic Interchange Format) – Компресија без губитка података, тако што се низ истих пиксела чува као један симбол помножен са бројем понављања. Овај формат је ограничен на палету од 256 боја
JPG ili JPEG (Joint Photographers Experts Group) – спада у групу компресија са губитком. Заснива се на особини људског ока да боље уочава површине и облике него варијације у боји и осветљењу. Слика се чува у црно белој верзији и делом информација о боји. Формирају се блокови од 8×8 пиксела и израчунава се просечна вредност осветљења и боје за целу групу и ова информација се памти.
MPEG (Motion Pictures Experts Group) – облик компресије дизајниран за
компримовање покретног видеа. Базиран је на JPEG-у, при чему се меморише само разлика између слика које се понављају.

ПРОГРАМ ЗА ОБРАДУ СЛИКА

Онлине програми за уређивање слика

Постоји велики број програма намењених за обраду слика на рачунару. Када научите рад у једном програму лако ћете се снаћи и у било којем другом програму исте намене. Често се поставља питање који програм изабрати за обраду фотографија на рачунару. 

Када са ученицима причам о обради слика на рачунару увек изражавају жељу да науче рад у програму Photoshop. Када их на почетку шк. године питам шта би волели да науче на часовима рачунарства и информатике један од најчешћих одоговора је Photoshop. И ових дана док обрађујемо слике у програму Corel Photo Paintт често га пореде са програмом Photoshop понекад чак одбијајући да науче неки други програм или алат за уређивање слика.

Photoshop је одличан програм за обраду фотографија и за професионалце који га свакодневно користе попут дизајнера и фотографа он је незамјењив. Ипак уколико вам треба програм с којим ћете изрезати фотографију, додати текст, ставити оквир или пак уклонити ефекат црвених очију са фотографије онда вам није неопходан Photoshop. Програм Photoshop није бесплатан за коришћење па је потребно платити лиценцу за његово коришћење, садржи бројне алатке које нећете користити за ваше ситне потребе и беспотребно ће заузимати меморију вашег рачунара.

Ово су само неки од разлога због којих би требали да пронађете алтернативно решење за обраду слика на рачунару. За кориснике који немају превелике захтеве за обрадом фотографија одлично рјешење су онлине програми за уређивање слика. Лако су доступни јер им можете приступити с било којег рачунара са излазом на интернет и бесплатни су за коришћење.

На следећем линку пронаћи ћете информације о неколико онлине алата за обраду фотографија.

http://www.oblakznanja.com/2011/11/18/online-programi-za-uredivanje-slika/

ОСНОВНА ОБРАДА СЛИКА

CPP

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: